چشم بهم بزني ماه رمضان تموم شده و دوباره “روز از نو روزي از نو”، انشاالله كه معنويت سحرهاي ماه رمضان ، لذت افطارهاي دسته جمعي، احيا شب هاي قدر ، مراقبت هاي روزانه و اراده تقويت شده به ما كمك كند كه انساني بهتر از قبل باشيم وخداوند نيز سرنوشت يكساله ما را به بهترين شكل ممكن “تقدير” نمايد.
بارها گفته ام كه بخش خصوصي كشور توان تبديل كردن “تهديد به فرصت” را ندارد ولي مي تواند از فرصت هايي كه در زمان تحريم( تهديد) خلق ميگردد مي تواند استفاده نمايد.


جنگ روسيه واكراين ،گرچه اين جنگ توافق برجام را با سكسكه مواجه كرد و باعث گراني غلات ، حبوبات وروغن خوراكي گرديده و خريد اين اقلام را با مشكل مواجه كرد ولي با توجه به سهم ده درصدي روسيه از صادرات نفت خام وتحريم نفت روسيه توسط بسياري از كشورها، باعث فزوني تقاضا بر عرضه ، سه رقمي شدن قيمت نفت ،فرصت هايي را بوجود اورده است از جمله افزايش ميزان صادرات نفت خام كشور مي باشد.، روسيه در جنوب با كشورهاي قزاقستان، چين ، مغولستان ،كره شمالي، گرجستان، اذربايجان و حوزه درياچه خزر همسايه است و از اين طريق مي تواند ٥٠ درصد از نفت صادراتی وساير اقلام صادراتي خود را به بازارهاي شرق روانه نمايد وهمزمان نيازهاي خود را تامين نمايد . اما روسيه از طرف غرب وشمال به نوعي محاصره مي باشد ونيمي از ظرفيت صادراتي نفت ( حدود ٢/٥ ميليون بشكه نفت خام وهمين ميزان فراورده خود را در صورت تحريم كامل اروپا از دست خواهد داد، لذا در صورت توافق برجام به راحتي امكان صادرات ٦٠٠ هزار بشكه نفت ايران به اروپا فراهم ميگردد.
با توجه به اينكه روسيه نقش مهمي در طرح ” يك كمربند يك جاده ” چين داشت وروزانه ١٧ رام قطار از اين مسير كالاهاي چيني را به اروپا ميرسانده وبطور متقابل كالاهاي غربي را روانه چين مينموده فعلا این عملیات متوقف شده و فعالیت پروژه “یک کمربند، يك جاده” از مسیر روسیه متوقف شده ولذا در اولين فرصت فعال كردن راه اهن حوزه درياچه خزر كه از چين ، قزاقستان، تركمنستان عبور كرده و١٤ روزه به ايران ميرسد، مي توانيم از طريق تركيه بار را به اروپا حمل نمایيم، لذا دومين فرصت پس از نفت در “ترانزيت” ايجاد شده است.
اكنون علاوه بر اين، افزايش ده برابري هزينه حمل ونقل دريابي، كشورها را تشويق به استفاده از مسيرهاي جاده اي وهوايي نموده است، قطعا علاقمندي بين شرق وغرب، جنوب وشمال براي استفاده از ظرفيت ترانزيتي كشور افزايش چشمكيري خواهد يافت وگسترش زير ساخت هاي بندري، ريلي وگمرگي ميتواند به قول عضو هيات رييسه محلس ، ايران سالانه ١٥٠ ميليارد دلار از راه ترانزيت ريلي- جاده اي، هوايي وسواپ كسب درامد نمايد .
علاوه بر موارد فوق، با توجه به اينكه ظرفیت صنعت پالایش روسيه بيش از پنج ميليون بشكه در روز میباشد که حدود سه میلیون بشکه ان صادر ميگرديده است و چند پالايشگاه بزرگ روسيه درسنال ايران ودر منطقه ولگا قرار دارند ( سیزران، سامارا،ولگا گراد، نیژنکماست، وغیره)ودر شرايط فعلي كشورهاي قزاقستان وتركمستان نیز قادر به صدور فراورده به روسيه يا استفاده از موقعيت روسيه براي صدور فراورده نيستند لذاما مي توانيم نسبت به ترانزيت وسواپ فراورده با روسيه وساير كشورهاي شمالي اقدام نماييم.
به غير از خط لوله باكو – جيهان – باتومی تنها مسيري است كه روسيه را دور زده است وبقيه خطوط از جمله مسير شمالي از طريق روسيه به بندر نوروسيسك در درياي سياه وصل ميگردد واينده استفاده از اين خطوط با ابهام مواجه ميباشد از جمله خط لوله مشهوربه روسیه ميباشد كه در سال ۱۹۷۰ احداث گردیده و هم اکنون نیز فعال می باشد. طول این خط لوله۱۲۸۰ کیلومتر است که ظرفیت سالانه آن انتقال ۳۰ میلیون تن نفت می باشد و این خط از آذربایجان و قزاقستان شروع شده و با عـبور از روسیـه بـه بـنـدر نوروسیسـک در ساحــل دریای سیاه می رسد.
اكنون پالايشگاههاي قزاقستان به علت پرشدن مخازن فراورده مجبور به كاهش ظرفیت پالايشی خود شده وفراورده هاي منطقه تاتارستان نيز بازاري براي صادرات ندارند ولذا باید تلاش نماییم تا از ظرفیت دریایی، ریلی، جاده ای وسواپ خود حداکثر استفاده را بعمل اوریم وفرصت سازی نماییم.
استفاده از این ظرفیت نیاز به بخش “خصوصی توانمند” ، “صنعت حمل ونقل پرتوان و چابک” و همكاري سازمانهاي دولتي دارد که در شرایط فعلی فقدان ان هستیم.
الان باید در جهت ایجاد زیر ساختهای بندری وحمل نقل با روسیه اقدام جدی بعمل اورده وحجم روابط دو کشور که حدود ۴ میلیارد دلار میباشد به حداقل ده میلیارد دلار در سال ارتقا دهیم. انشاالله

 

این هفته “نهاد اتاق” نقل محافل بود، اگر منتقدین اتاق مدعی تخلف در انتخابات اتاق بودند در این هفته رسانه های دولتی وحکومتی گزارش های متعددی درباره مسایل مالی اتاق وتخلفات هیات رییسه اتاق مطرح کردند وموضوع اتاق از دغدغه بخش خصوصی به یک دغدغه عمومی واجتماعی تبدیل شده ، بسیاری از افراد ورسانه ها که به اهمیت اتاق و ابعاد درامدهای مالی اتاق واقف نیستند درصدد جریان شناسی اتاق برامده ولی اطلاعات غلط به جامعه ارايه ميدهند، متاسفانه اطلاعات رسانه ها ومردم درباره اتاق بسیار سطحی وبعضا اشتباه میباشد، در این هفته در کلاب هوس ٢ روم درباره اتاق تشکیل شد وشاهد صدور چند اطلاعیه از اتاق ایران وتهران بودیم، روزنامه فرهیختگان که مدعی عدم وصول حداقل ۱۵۰۰ میلیارد تومان توسط اتاق از ۴۰ شرکت بورسی شده بود تهدید به پیگیری قضایی ومتهم به خلاف گویی شد، عبداللهی خبرنگار فرهیختگان در واتس اپ وکلاب هوس بیانیه های اتاق را پاسخ داد، در این بین اتاق تهران به ترک فعل در وصول ۴ در هزار درامد شرکتهای بزرگ اعتراف کرد ولي وصول انها را به زمان تمدید کارت بازرگانی موکول کرد، در حالیکه در جدول منتشر شده توسط اتاق تهران حاکی از عدم وصول از شرکتهای بزرگي نظير: چادرملو، مخابرات، پتروشیمی جم، پتروشیمی امیرکبیر وزاگرس دارد در حالیکه سهم اتاق به صورت سالانه از بعضی شرکتهای بزرگ نظیر نفت سپاهان، نفت ایرانول، پتروشیمی شازند، پتروشیمی پردیس، نفت بهران و…. وصول شده است واین جدول با ادعای اجبار اتاق به وصول مبلغ ۴ در هزار در زمان تمدید کارتهای بازرگانی پنج سالانه در تضاد میباشد و استدلال اتاق را زیر سوال می برد..
◦ اقتصاد ایران همیشه با مشکل “بی ثباتی” در قوانین ومقررات روبرو بوده ولذا نتوانسته ایم در زمینه همکاریهای بلند مدت تجاری شرکای معتبری داشته باشیم، متاسفانه در این دولت نيز شاهد “بی ثباتی”، “ابهام” و “انحصار” فعالیت های تجاری بر خلاف اصل ۴۴ هستیم،
◦ هنوز برای حذف یا ابقا “ارز ترجیحی” تصمیم گیری نشده وهریک از مقامات در این رابطه فرمایش متفاوتی می نمایند، “نرخ ارز” دریافت تعرفه گمرکی با وجود تصویب محلس اجرایی نشده وهنوز میزان کاهش تعرفه سود بازرگانی وعوارض گمرکی معلوم نیست!
◦ وزارت کشاورزی اراده کرده که واردات کالاهای اساسی وخوراک دام را در انحصار خود بگیرد واژز ظرفیت بزرگ بخش خصوصی در این رابطه خود را محروم کند!،
◦ یک روز صادرات ۴ قلم محصول کشاورزی را ممنوع اعلام می نمایند وروز بعد انرا لغو میکنند، اخيرا دو تن از معاونين رييس جمهور را از عضويت در كميسيون اقتصادي دولت كنار گذاشته اند كه سرو صداي زيادي به پا كرده است.
◦ بی تجربه بودن وزرا ومعاونین بلای جان جمهوری اسلامی شده ومردم باید تاوان ازمایش وخطای مسئولین را بدهند، من اعتقاد دارم اگرتوان همه وزرای صمت، رفاه وکشاورزی را برای اداره یک وزارت خانه مانند کشاورزی مصرف کنیم باز هم بعیده که این جمع موفق گردند ولذا بيشنهاد مي نمايم كه اقای رییسی هر چه زودتر کابینه خود را ترمیم نماید وخود را از وزرای ناکارامد خلاص نماید..
◦ شنبه ها مثل همیشه تا ساعت ها درگیر ویرایش و نهایی کردن “روزنوشت” بودم وبه نظرم این روزنوشت ارزش خواندن داره و پروپیمان مي باشد.


◦ امروز گزارش روزنامه فرهیختگان منتشر شد و ادعای ناپدید شدن بخشی از درامدهای اتاق توجه همگان را جلب کرد، در ابتدا فکر میکردم که نويسنده در محاسبات اشتباه کرده و ۴درهزار فروش را مبناي محاسبه قرار داده است ، لذا با وجود اینکه به تسلط این خبرنگار بر امار وارقام اعتماد داشتم وبارها از وی برای استخراج آمارهای صادراتی چین وترکیه کمک گرفته بودم ولي با این حال دلشوره داشتم و به وی پیام دادم ونحوه محاسبه ۴ در هزار را سوال کردم . پاسخ ایشان من را مطمئن کرد که محاسبات درست ميباشد، حالا آیا اتاق به هر دلیلی این مبلغ را وصول نکرده؟ ویا اتاق استانها مبلغ را وصول ولی به اتاق ایران اطلاع نداده؟ یا کم اظهاری کرده اند نمیدانم. به هرحال یک جبهه جدیدی علیه اتاق در زمینه امور مالی باز شده است .
◦ ما که تا امروز فقط در مورد خرج کرد منابع مالي اتاق معترض بودیم و اعتقاد داشتیم که درامد ۴ در هزار میبایست طبق ماده ٧٧ به شرح زير مصرف ميگرديد:
◦ “به استناد ماده ۷۷ قانون برنامه پنجم توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و به منظور تامین امکان فعالیت اتاق ایران در جهت اجرای بند (د) ماده ۹۱ قانون اجرای سیاست های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی و ارائه خدمات بازاریابی مشاوره ای و کارشناسی و نیز تقویت و ساماندهی تشکل‌ها، هزينه گردد” ولي مصرف منابع در “امور ساختمانی” ، “پرداخت حقوق”، “سپرده گذاري در بانك” و ساير امور كاملا غير قانوني وقابل پيگرد ميدانستيم، ادعای فرهیختگان افق جديدي به روي ما گشود.
◦ در اولین قدم در نشست کلاب هوس خزانه دار اتاق ایران اختلاف عدد ۱۱۰ میلیاردی وصولی از فولاد مبارکه با وصولی اتاق ایران را تایید کرد. الله اکبر
◦ امشب در مسیر فوتسال با رایزن بازرگانی ایران در عراق اقای ربیهاوی در مورد برنامه های” صادایران” در بازار عراق صحیت کردم وخواستار همکاری ایشان جهت صدور ویزای یکساله برای دکتر رضاپور شدم که قول مساعد داد، فوتبال شبهای رمضان دلچسب وبا نشاط میباشد، مخصوصا امشب كه هوا ملس ميباشد و قرارگرفتن زمین فوتبال در جوار پارک زیبای نیاوران وکاخ بر طراوت هوا افزوده است، این هفته نتوانستم به علت همزمان شدن با افطار ودعوتهاي متفاوت در تمرینات باشگاه کارافرینان شرکت کنم ودلتنگ دوستان وکری خوانی با انان هستم.
◦ یکشنبه پیگیر جمع آوری مدارک جهت دریافت “کد سنا “برای شرکت دبی ام (المفازا) شدم و سپس با خبرگزاری ایسنا در مورد ( پولهای ازاد شده متعلق به چه كسي است ؟) با خبرگزاری سوریه( اثار جنگ روسیه واکراین بر منطقه) وخبر انلاین در مورد ( پولهاي ازاد شده در كجا مصرف ميشود؟ ) گفتگو کردم،البته از تيتر “خبر انلاين” براي مصاحبه رضايت نداشتم واثر منفي بر بازار ارز داشت.


◦ در افطار اردشيرخان دادرس قرصتي فراهم شد تا با آقاي ازش نجفي رييس كميسيون انرژي اتاق ايران در مورد برنامه كميته صادرات كميسيون انرژي گفتگو وتبادل نظر كنيم، ضمنا با آقاي مهندس عزيزي مدير عامل نفت بهران درباره حلسه با روساي ٤ شركت روغني جهت تعيين قيمت وعرضه كافي خوراك در بورس گفتگو داشتم وان شالله اين حلسه با حضور نماينده وزارت صمت ونفت بزودي برگزار خواهد شد..

امشب با تاخير در روم “تغيير در اتاق”با موضوع گزارش روزنامه فرهيختگان شركت كردم وديدگاه مثبت خودم را درباره نويسنده مطلب بيان داشتم واحتمال اشتباه محاسبات را حداقل دانستم.
دوشنبه صبح يك جلسه كاري خوب در اتحاديه با آقاي “پرهام فر” وهمكارش در ستاد مبارزه با قاچاق كالا وارز داشتيم ودر مورد اصلاحات بيش نويس “رويه سوخت تقطيري”نقطه نظرات خود را بيان داشتيم، در اين جلسه با توجه به “قانون جديد مبارزه با قاجاق كالا وارز” خواستار تقويت بدنه كارشناسي ستاد و كنترل ورودي وخروجي فراورده هاي نفتي به جاي كنترل تمام فرايند شدم، در اين جلسه توافق شد كه نقطه نظرات اتحاديه در نسخه نهايي رويه سوخت تقطيري مد نظر قرار گيرد،

◦ ضمنا با پيگيري دبيركل اتحاديه با وزارت نفت وستاد مبارزه با قاجاق موفق شديم از ابلاغ “دستورالعمل ماده ٤٥ ” قانون مبارزه با قاجاق كه بدون نظر خواهي از بخش خصوصي( اپكس) تدوين شده بود جلوگيري نماييم ومقرر شد كه جلسه كارگروه با حضور اتحاديه وسازمانهاي ذيربط بركزار گردد وانشالله دغدغه هاي اتحاديه مرتفع گردد، خوشبختانه با اقداماتي كه در ٦ ماه گذشته صورت گرفته اعتبار اتحاديه مجددا ارتقا يافته وتوانسته ايم ديدگاه كارشناسي خود را با نگاه به منافع ملي ارايه نماييم ولذا تعاملنان با سازمانهاي ذيربط افزايش يافته است،
همكار دوست عراقيم كه خواستار همكاري با اعضا اتحاديه در زمينه فراورده هاي نفتي( روغن پايه) وترانزيت فراورده ميباشد در اتحاديه به ديدنم امد وتبادل نظر كرديم.
در مسير بازگشت به منزل به ارايشگاه رفتم واصلاح كردم .


امشب در مهمانی افطار گروه “انرژی پاسارگاد” به دعوت آقاي صادق ابادي شرکت کردم وفرصتی فراهم شد تا با دوستانم آقایان دکتر نقوی مدیر عامل بورس انرژی، دكترپدیدار رييس کمیسیون انرژی اتاق تهران، رضا زندی، رازقندی، شکوهی وفرزاد سوادکوهی از حوزه رسانه ها گفتگو داشته باشم. امار صادرات نفت کشور مورد بحث وگفتگو قرار گرفت وامار صادرات نفت مورد تردید میباشد.
پس از آن در روم مربوط به “تجارت با عراق” در كلاب هوس كه به همت آقايان مونسان و رحيمي برگزار ميشود شركت كردم ودر مورد موضوعات مختلف ديدگاه خود را بيان نمودم و به سوالات حاضران پاسخ دادم،
امار صادرات رقبا به بازار عراق كه اخيرا استخراج كردم را ارایه دادم واعلام نمودم كه ايران با صادرات حدود ٩/٥ ميليارد دلار (البته با برق) در رتبه سوم صادرکنندگان به عراق قرار دارد ، تركيه با ١١/١ ميليارد دلار وچين با رقم ١٠/٧ ميليارد دلار در رتبه اول و دوم قرار گرفته اند،
در اين روم به فرصت ها و تهديدهاي بازار عراق نيز اشاره كردم و حاضران را به تداوم صادرات به این كشور اميدوار كردم.
سه شنبه صبح با معاون وزير صمت جلسه داشتم ودر مورد موضوعات مختلف از جمله اتاق گفتگو كرديم، اعلام نمود كه شوراي عالي نظارت همه شيوه هاي نامه هيات رييسه اتاق ايران را باطل كرده وامد اعزام تيم حسابرسي به اتاق ايران وشهرستانها ميباشد. و هشدار داد كه اين اتفاقات نبايد باعث تضعيف بخش خصوصي واتاق بازرگاني گردد ولي حتما بايد به تخلفات وعملكردهاي غير قانوني قاطعانه رسيدگي گردد.
پس از آن به اتفاق وكيل پرونده جهت پيگيري پرونده ابطال انتخابات اتاق به دادگاه رفتيم ولي به علت مصادف شدن با ارايه امار پايان ماه شعبه، ملاقات با قاضي به يكشنبه موكول گرديد، من قبلا هيچ اطلاعاتي از “ايين دادرسي”، انواع دادگاهها ومراحل كار قضايي نداشتم ولي پرونده اتاق وشكايتي كه در دادسراي بين الملل طرح كرده ام باعث شده كه يك پا كارشناس حرفه اي قضايي شوم.


امشب در افطاري “گروه معتبر مالي فيروزه” در محل هتل قلب شركت كردم واز تحليلي كه توسط اقاي شهرياري درباره بازار سهام ارايه نمود بهره بردم، ضمنا ايشان اثار سناريوهاي مختلف در مورد “توافق وعدم توافق برجام” بر بازار نفت وسهام را بررسي كرد .در پايان جلسه توافق كرديم كه نشستي با اين گروه با حضور مديران عامل شركت هاي عضو داشته باشيم، افطار را در خدمت دوستان واساتيد خوبم آقايان علينقي مشايخي، مهدي كرباسيان و غلامرضا انصاري خورديم ودرباره موضوعات روز كشور خصوصا مديران ناكارامد ، بي ثباتي در قوانين ومقررات گفتكو كرديم ونهايتا با يك عكس يادگاري همايش وافطار امشب به پايان رسيد.
جهارشنبه يك كار اداري را پيگيري كردم وسپس در اتحاديه به اتفاق دبير كل “امار صادرات ١٢ ماهه فراورده هاي نفتي” را بررسي كرديم ودر يك مورد ميزان صادرات با ورودي مواد اوليه همخواني ندارد، مقرر شد جلسه اي با حضور مقامات صمت، سازمان توسعه، استاندارد وستاد داشته باشيم ودر اين مورد چاره جوبي كنيم، البته با آقاي هندياني ( ستاد ) در مورد راه حل اتحاديه جهت مبارزه باقاچاق رسمي وغير رسمي فراورده ها صحبت كردم كه در كل موافقت كرد ولي اجرايي شدن انرا موكول به موافقت سازمان استاندارد دانست. مطمئن هستم كه با كار كارشناسي وهمكاري با سازمانهاي ذيربط قادر هستيم تا اين معضل را در انحاديه به حداقل برسانيم.
زودتر از معمول به خانه رفتم واستراحت كردم تا بتوانم از فيوضات شب احيا بهره لازم را ببرم،


پنجشنبه شب هم خانواده نيكخواه به يادبود شادروان حاج مهدي مراسم يادبودي را برگزار كردند وبسياري از اقوام را در اين مهماني زيارت كردم وبراي امرزش شادروان فاتحه خوانديم، والسلام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره سید حمید حسینی
جدیدترین مصاحبه ها

صنعت پتروشیمی؛ جذاب ولی بی ثبات!

به گزارش سرویس نفت و پتروشیمی «جهان صنعت نیوز»، پتروشیمی ها سال سختی را پشت سر گذاشتند. از تحریم های خارجی گرفته ...

ادامه مطلب

سیدحمید حسینی: کسری بودجه دولت، متانول‌سازان را به زانو درآورده است

سیدحمید حسینی: کسری بودجه دولت، متانول‌سازان را به زانو درآورده است

انصاف نیوز: یک صادرکننده محصولات پتروشیمی، دلیل اصلی فشار بر تولیدکنندگان ایرانی متانول را کسری بودجه دولت دانست و خواستار ...

ادامه مطلب

سید حمید حسینی : آزاد شدن ۷ میلیارد دلار، خبری تبلیغاتی و غیر موثق بود

سید حمید حسینی : آزاد شدن ۷ میلیارد دلار، خبری تبلیغاتی و غیر موثق بود

سید حمید حسینی با اشاره به اینکه با افتضاحی که در حال حاضر ایجاد شده‌ و خبر ارسال تسلیحات به ...

ادامه مطلب

تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم!

تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم!

  سيد حميد حسيني در گفتگو با نفت‌خبر: تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم! افت‌وخيز چند ماه اخير بازار ...

ادامه مطلب

۱۰ گام نفوذ در بازار همسایگان

۱۰ گام نفوذ در بازار همسایگان

دنیای اقتصاد : دیپلماسی اقتصادی ایران کار نمی کند. دلیل این موضوع در نشست انجمن دیپلماسی ایران بررسی شد. در ...

ادامه مطلب

آرشیو سالیانه
شبکه های اجتماعی