هفته گذشته نیمه تعطیل بود و روزنوشت ننوشتم، قرار بود دوشنبه عید فطر باشد و تعطیل، اتفاقات شنبه  ویکشنبه هم اگر چه مهم بودند ولی ارزش نوشتن یک روزنوشت را نداشت،
تعطیلات عید فطر فرصتی فراهم شد تا در هوای ملس شمال استراحت کنم و وقت بیشتری را در رسانه های اجتماعی سپری کنم، دوست خوبم دکتر محمد رضا عباسی در گروه واتس اپی ” چالش های تجارت خارجی” دیالوگی با اخوی محمود در باره علل عقب ماندگی ایران داشتند که ذهن من را هم به خود مشغول کرد وچند روزی در فکر پاسخ دادن به سوالات مطرح شده بودم، برای ورود به بحث ، مطلب ایشان را ذکر میکنم:
“چند سوال اساسی این است که چرا جامعه ایرانی علیرغم تلاش فراوان طی صد سال پس از مشروطه و عزم جدی برای توسعه و رشد به بن بست حکمرانی رسیده است ؟
آیا تنها کشف نفت و بی نیازی دولتها از اخذ مالیات و تشکیل دولتهای رانتیالیستی در دوره پهلوی و بعد از انقلاب باعث انحراف از برنامه ها شده است ؟
آیا کم آبی و گستردگی منابع و نوع حکومت سیاسی مرکزی مانع انسجام ملی و توجه به همه فرصتهای ملی شده است ؟
آیا فرهنگ قانون گریزی و عدم تمرین همکاری و همبستگی اجتماعی برای ساختن مشترک یک سرزمین باعث تکثر منافع و کوتاه مدت شدن جامعه ایران شده است؟
آیا دخالت بیگانگان و قرار گرفتن در منطقه ژئواستراتژیک خاورمیانه و پل ارتباطی شرق و غرب باعث برخورد تمدنها و دخالت بیگانگان باعث عدم تمرکز ایرانیان بر برنامه های توسعه مانند ملل جنوب شرق آسیا یا کشورهای حاشیه ای شده است؟
آیا دخالت و رقابت اقتصادی و امنیتی همسایگان مانند کشورهای عربی ، ترکیه و تخاصم با اسراییل ریشه این تحریمها یا دخالت و نفوذ غرب و شرق در ایران است؟
آیا نجابت و سادگی فرهنگی و تاریخ هزاران ساله ما یا گرایشات دینی و هژمونی قدرت شیعی در تضاد با پذیرش فرهنگ جهانی سازی و توسعه و رشد و رفاه است؟
آیا عدم قبض و بسط سیاسی قدرت و ترویج دموکراسی مانع جدی توسعه بوده است و یا عدم جدایی دین از سیاست ما را به آفت های فساد قدرت دچار کرده است؟
خلاصه اینکه چرا و چگونه نتوانسته ایم هنوز راه خود را بیابیم و در یک اقتصاد عقب مانده شبه کمونیستی اما با عیوب گسترده اقتصادهای لیبرال و سیستمهای کاپتالیستی، زندگی می کنیم و راهی برای برون رفت نمی بینیم .
پاسخ این سوالات شاید بتوانند ما را به چگونگی برون رفت از بن بست فعلی رهنمون کنند و اینکه چه اصلاحاتی ضروری تر است تا حیات اجتماعی و سرزمینی ایران بیش از این قربانی ندانستن ها و نفهمیدن ها نشود”.
سوالاتی کلیدی و دلایل چند گانه ای که دکتر عباسی ذکر کرده همه بخشی از واقعیت هستند و نمیتوان آنها را انکار کرد، اما قطعا بعضی عوامل علت اصلی و بقیه موارد مقوم این وضعیت بوده اند.
من که سالها مسئول کمیسیون اصل ۴۴ در اتاق ایران بوده ام ، علت العلل ناکامی وشکست ها را “اقتصاد دولتی و نفتی”میدانم که خود را در بهره وری نیروی انسانی و سرمایه نشان داده است، اقتصاد ایران سالهاست که در حال حرکت روی ترید میل است و مدیریت های دولتی فاقد اثربخشی و کارایی بوده است،
انتشار آمار بدهکاران بزرگ بانکی و صورتهای مالی شرکتهای زیاده دولتی ، فاجعه مدیریت دولتی و عمومی را آشکار کرد و به جرأت میتوان مدیریت دولتی را ناکارامد و ناسازگار با منافع ملی دانست و تا وقتی که در کشور تن به خصوصی سازی واقعی ندهیم و در خصوصی سازی کاریکاتوری فعلی مجددا خصوصی انجام ندهیم ، سرنوشتمان تباه کردن سرمایه های ملی و ضایع کردن منابع خواهد بود.
قوای سه گانه برای استقرار “حکمرانی خوب” و”مدیریت تعارض وتضاد منافع” تلاشی صورت نمی دهند و این مفاهیم در فرهنگ اداری و مدیریتی کشور جایگاهی نداشته و حتی برای ترویج این مفاهیم در صدد “گفتمان سازی” هم نیستند.
این هفته عمدتا درگیر همایش سالانه اتحادیه و نمایشگاه نفت بودم و همه انرژی و توان خود را برای بهتر برگزار شدن این دو رویداد مصرف کردم


جمعه شب از سفر شمال به تهران برگشتم وصبح شنبه “نشست مطبوعاتی” همایش و نمایشگاه نفت را داشتیم ، استقبال رسانه ها بسیار خوب و قابل قبول بود.به اتفاق آقای دکتر اسعدی دبیر کل اتحادیه و آقای مهندس رفیعی دبیر کارگروه سیاست گذاری و مدیر همایش تلاش کردیم که چرایی انتخاب “تعارض منافع” به عنوان موضوع همایش را توضیح داده و هدف از برگزاری همایش را در سه محور بیان کردیم:

۱- لزوم تبدیل شدن ” مدیریت تعارض منافع” به یک “گفتمان ملی”

۲- تشریح ابعاد تعارض منافع در صنایع پایین دستی نفت و پتروشیمی

۳- بستر سازی برای ایجاد نظام تنظیم گر مستقل(رگلاتوری)و شفافیت در این بازار


در این نشست من به ۴ آفت تشکلها اشاره کردم و عنوان نمودم که ما در اتحادیه اپکس تلاش میکنیم که مشمول این آفتها نشویم.
یک تشکل صنفی میتواند تبدیل به یک “سازمان رسمی”، “شرکت تجاری”، “باشگاهی برای اعضا” و یا نهضت اجتماعی به مانند سندیکاهای کارگری بر علیه دولت گردد، الحمدلله ما ضمن مطالبه گری، استفاده حداکثری از رسانه ها برای رفع موانع کسب و کار اعضا، توانسته ایم تعامل مثبتی با سازمانها و ارگانهای کشور داشته باشیم و اعتماد آنان را جلب نماییم.
در این نشست به سوالات اختصاصی انرژی نیوز درباره ادغام صنایع پایین دستی نفت و پتروشیمی پاسخ دادم و با رادیو تهران نیز گفتگوی مفصلی داشتم،
سهم ۲۵ میلیارد دلاری فرآورده‌های نفت، گاز و پتروشیمی از رقم ۴۸ میلیارد دلاری صادرات غیر نفتی کشور مورد توجه اغلب رسانه ها قرار گرفت و تیتر رسانه ها شد، از این مبلغ ده میلیارد دلار آن محصولات پتروشیمی( پلیمر، متانول، اوره و…)، ۷ میلیارد دلار آن فراورده نفتی( گاز مایع، قیر، روغن و پارافین) و ۸ میلیارد دلار آن میعانات گازی، هیدروکربور و محصولات پترو پالایشگاهی) میباشد .
خبرگزاری “نود اقتصادی” که رسانه ای مطالبه گر و حق طلب است و در یکسال گذشته منتقدان عملکرد اتاق بازرگانی را همراهی نموده است، اخیرا در حوزه نفت و انرژی وارد شده، در مصاحبه اختصاصی تصویری سوالات هدفداری در نقد عملکرد مهندس زنگنه مطرح نمود که اغلب آنان را مستدل پاسخ دادم و وقتی در مورد عدم ساخت پالایشگاه نفت توسط مهندس زنگنه سوال کرد به اصل ۴۴ و ممنوعیت پالایشگاه سازی توسط دولت اشاره کردم و عنوان نمودم که در صنعت گاز که این محدودیت و تفکیک بین صنایع بالا دستی و پایین دستی وجود نداشته در این سالها دهها پالایشگاه گازی در عسلویه ساخته شده است و تولید گاز از ۲۵۰ میلیون متر مکعب به ۷۰۰ میلیون متر مکعب افزایش یافته است، نود اقتصادی در سوالات متعدد بالاخره موفق شد نقد من بر عملکرد صادراتی شرکت پالایش را در سالهای ۹۶ و ۹۷ پوشش دهد و فقط همان قسمت از مصاحبه را پخش نماید تا به هدف خود رسیده باشد که من را دلخور کرد.
در یکشنبه شب قبل از عید فطر ، خواب “مهندس زنگنه” را دیدم که در اتاقی با پیژامه و دمپایی نشسته ،ریش بلندی داشت و لاغر شده بود، به نظرم ناراحت بود، عده ای هم در کنار ایشان نشسته بودند ، بقیه را به یاد نمیارم ولی فضای خوبی نبود و با ناراحتی از خواب بیدار شدم، هنوز یکساعت به سحر مانده بود لذا به دعای سحر گوش دادم و برای سلامتی مهندس زنگنه دعا کردم.
شنبه قبل از عید فطر به دعوت اتحادیه مدیر امور بین الملل شرکت نفت و همکارانش به اتفاق دست اندرکاران تحویل میعانات گازی از وزارت دفاع در نشست با اعضا هیات مدیره و کمیسیون هیدرکربور اتحادیه حضور یافتند واعضا نقطه نظرات کارشناسی خود را درباره لزوم کاهش قیمت میعانات گازی برای مینی رفینری ها به علت روانه شدن فراورده ارزان روسیه به بازارهای منطقه بیان نمودند ،
در مجموع جلسه بسیار خوبی بود و نقطه شروع تعاملات اتحادیه با امور بین الملل شرکت نفت بود.
شنبه عصر به اتفاق مشاور حقوقی اتاق، دبیرکل و مهندس رفیعی پاسخ نامه اتاق ایران در مورد دو عضو هیات مدیره را تهیه و نهایی کردیم تا در روز یکشنبه ارسال کردد.
یکشنبه صبح در محل اتحادیه با مدیرکل پیشگیری و مبارزه با قاچاق ستاد جلسه ای در مورد نسخه نهایی رویه سوخت تقطیری داشتیم که نمایندگان وزارت صمت و استاندارد نیز حضور داشتند و دلایل خود را در مورد ضرورت تغییر در رویه را بیان نموده و همکاری اتحادیه را منوط به انجام این تغییرات دانستیم،
ضمنا با توجه به گزارشی که در مورد تخلفی در صادرات فرارده های روغنی دریافت شده بود از مراجع ذی صلاح خواستار پیگیری آن شدیم.
استرس همایش و حضور مهمانان و سخنرانان همه اعضا اتحادیه را در برگرفته و علیرغم پیگیری مکرر پاسخ ها دو پهلوست،
عصر در مجلس ختم مادر آقای مهندس دودانگه در مسجد سعادت اباد شرکت کردم و به ایشان تسلیت گفتم و برای شرکت در میزگرد دوشنبه در مورد “تعارض منافع ورگلاتوری” اصرار کردم.


از سعادت اباد راهی مجتمع ورزشی غدیر شدم و در تمرین با نشاط و پر فشار باشگاه کارافرینان شرکت کردم.
شب تا دیر وقت درگیر تهیه متن سخنرانی برای همایش بودم که بارها آنرا نوشته و پاره کردم و دیر وقت خسته و عصبانی خوابیدم.
در این گیرو دار نامه ای که به مهندس اوجی برای جلوگیری از ابلاغ دستورالعمل ماده ۴۵ نوشته بودیم به نتیجه رسید و امروز به دعوت برنامه ریزی تلفیقی وزارت نفت اعضا کارگروه برای استماع نقطه نظرات اتحادیه حضور یافتند و علیرغم مخالفت ابتدایی گمرگ و ستاد با بررسی مجدد دستورالعمل، با اصرار وزارت نفت و همراهی صمت و استاندارد این جلسه به مدت دوساعت برگزار شد و اغلب ۳۴ بند پیشنهادی اتحادیه مورد پذیرش واقع شد که لازم میدانم از صبوری و همراهی اعضا کارگروه تشکر کنم.
پس از جلسه راهی منزل شدم و نهایتا محورهای سخنرانی هایش را یادداشت کردم و با چند نفر از سخنرانان همایش تماس گرفتم تا از حضور آنان مطمئن گردم.


حدود ساعت ۱۵ به محل همایش در هتل اسپیناس پالاس رفتم و وقتی سالن ۲۰۰۰ نفزی بسیار بزرگ هتل را دیدم، ترسیدم و نگران شدم که اگر مهمانان کمتر از ۷۰۰ یا ۸۰۰ نفر باشند اصلا در این سالن نمود پیدا نمیکنند، خوشبختانه با تاخیر نیم ساعته اغلب مهمانان حضور پیدا نمودند و مراسم باشکوه و بدون حاشیه به پایان رسید اگر چه نقاط ضعفی داشت که ناشی از تصمیمات شورای سیاست گذاری بود.


با توجه به پوشش مناسب رسانه ای همایش از ذکر جزئیات مراسم خودداری می نمایم و فقط لازم میدانم از آقایان دکتر اسلام پناه، دکتر ملکی، دکتر جوکار، دکتر اسدی لنگرودی، دکتر فرشاد فاطمی، دکتر هندیانی تشکر نمایم، رضایت اغلب شرکت کنندگان در همایش خستگی چند ماه کار برای همایش را از تنمان خارج کرده و آسوده بال راهی منزل شدم.
سه شنبه صبح در محل اتحادیه با حضور هیات مدیره، به بررسی نقاط قوت وضعف همایش پرداختیم و جمع بندی موارد را به پس از جلسه شورای سیاست گذاری موکول کردیم.
در این جلسه با توجه به ادعای اتاق ایران در مورد حذف نماینده اتحادیه از هیات نمایندگان اتاق ایران،اعتراض کتبی خود را برای ریاست اتاق ایران ارسال کرده و خواستار احقاق حق اتحادیه شدیم، در صورتیکه اتاق ایران به اعتراضات اتخادیه رسیدگی نکند، شکایت خود را از طریق شورای عالی نظارت ، یا دادگستری پیگیری خواهم نمود و تا تشکیل مجمع اتحادیه هیچ تغییری در اعضا هیات مدیره صورت نخواهد گرفت، ضمنا تشکیل مجمع فوق العاده اتحادیه موکول به تصویب اساسنامه پیشنهادی اتحادیه، مطابق با اساسنامه تیپ تشکل های اتاق میباشد.


چهارشنبه در دفتر چند ملاقات کاری با دوستان صادیران، آقای خوشدست از هنرمندان جوان و آقای ساکان از فعالان بازار سرمایه اقلیم داشتم و در مورد موضوعات متنوع گفتگو وتبادل نظر کردیم.

تمرین فوتبال چهارشنبه و برد بازی یازده به یازده حالم را حسابی خوب کرد

 

شب تا دیر وقت در روم کلاب هوس، فرید مدرسی درباره سفر مورا و امیر قطر به ایران تحلیل خود را بیان کردم، اغلب دوستانی که سخنانم را شنیده بودند آنرا تایید کرده و به مانند من معتقد بودند که این آخرین التیماتوم امریکا و غرب به ایران میباشد و از دست رفتن این فرصت، با توجه به تصرف بخشی از بازار نفت و فراورده های نفتی ایران توسط روسیه ، پروژه حذف یارانه ها را با مشکل جدی مواجه میکند.
این هفته مصاحبه های زیادی داشتم که مصاحبه با انتخاب در مورد بازار نفت ایران و فارس در مورد هدفمندی یارانه ها مورد توجه قرار گرفت.

اعتقاد دارم که توزیع کالا برگ بر پرداخت نقدی یارانه ارجحیت داشته و دولت در اجرای این پروژه دچار شتاب زدگی و عدم اقناع جامعه شده و متاسفانه این طرح باعث افزایش نقدینگی و تورم خواهد شد، انشالله در روزنوشت این هفته در این مورد مفصل خواهم نوشت.

 

این هفته کاملا نفتی بود وحتی روز جمعه هم درگیر افتتاحیه نمایشگاه نفت شدم، نشست هایی که با آقایان اکبری تالار پشتی رییس کمیسیون صنایع مجلس، آقای عباسی عضو کمیسیون انرژی ، اسدزاده معاونت بین الملل وزارت نفت و آقای صفراوف مشاور دومای روسیه داشتیم برای فعالیت های آینده اعضا اتحادیه بسیار مفید بود، امیدوارم با همکاری مقامات ذیربط، اعضا اتحادیه وشرکتهای نفتی روسیه بتوانیم چالش جنگ روسیه واکراین را تبدیل به یک فرصت برای ترانزیت وسواپ شرکتهای ایرانی نماییم، انشالله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره سید حمید حسینی
جدیدترین مصاحبه ها

صنعت پتروشیمی؛ جذاب ولی بی ثبات!

به گزارش سرویس نفت و پتروشیمی «جهان صنعت نیوز»، پتروشیمی ها سال سختی را پشت سر گذاشتند. از تحریم های خارجی گرفته ...

ادامه مطلب

سیدحمید حسینی: کسری بودجه دولت، متانول‌سازان را به زانو درآورده است

سیدحمید حسینی: کسری بودجه دولت، متانول‌سازان را به زانو درآورده است

انصاف نیوز: یک صادرکننده محصولات پتروشیمی، دلیل اصلی فشار بر تولیدکنندگان ایرانی متانول را کسری بودجه دولت دانست و خواستار ...

ادامه مطلب

سید حمید حسینی : آزاد شدن ۷ میلیارد دلار، خبری تبلیغاتی و غیر موثق بود

سید حمید حسینی : آزاد شدن ۷ میلیارد دلار، خبری تبلیغاتی و غیر موثق بود

سید حمید حسینی با اشاره به اینکه با افتضاحی که در حال حاضر ایجاد شده‌ و خبر ارسال تسلیحات به ...

ادامه مطلب

تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم!

تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم!

  سيد حميد حسيني در گفتگو با نفت‌خبر: تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم! افت‌وخيز چند ماه اخير بازار ...

ادامه مطلب

۱۰ گام نفوذ در بازار همسایگان

۱۰ گام نفوذ در بازار همسایگان

دنیای اقتصاد : دیپلماسی اقتصادی ایران کار نمی کند. دلیل این موضوع در نشست انجمن دیپلماسی ایران بررسی شد. در ...

ادامه مطلب

آرشیو سالیانه
شبکه های اجتماعی