هفته ای همراه با بیم و امید را سپری کردیم، در پایان سفر نماینده اتحادیه اروپا اعلام شد که ایران و امریکا به صورت غیر مستقیم با میانجیگری تروئیکای اروپایی در یکی از کشورهای منطقه مذاکره خواهند نمود تا بن بست برجام شکسته شود و بلافاصله راهی وین شوند تا توافق با حضور همه اعضا رسمی گردد.


مذاکراتی که در تاریخ ۷ و ۸ تیر ماه در قطر صورت گرفت علیرغم خوش بینی جامعه بدون نتیجه پایان یافت و طرف غربی اعلام نمود که مذاکرات هیچ پیشرفتی نداشته است و تاریخی هم برای دور بعدی مذاکرات نیز تعیین نشده، از دیدگاه طرف غربی ایران هیچ فوریتی برای احیا برجام قائل نیست. ایران اعلام نمود که مذاکرات شکست نخورده و در آینده ادامه خواهد داشت.


بلافاصله سه کشور اروپایی بیانیه تندی علیه ایران دادند و خواسته های مطرح شده توسط ایران را خارج از پیش نویس توافق وین دانستند، متاسفانه چون طرف ایرانی به هر دلیلی حاضر به پاسخگویی و تبیین مواضع نیست نمیتوان مقصر ناکامی در مذاکرات را مشخص کرد.
از یکطرف نماینده ایران در مذاکرات سابقه مثبتی در مذاکره ندارد و خودش از مخالفین برجام بوده است و قرار بوده در این دوره به قول دوستان کلاب هوسی فقط دیکته بنویسد ولی در حال انشا نوشتن میباشد، از طرف دیگر طرف غربی نیز اصلا قابل اعتماد نیست و در مذاکرات سعد اباد و توافق برجام به تعهداتش عمل نکرد و تلاش نمود که توان هسته ای ایران را معدوم و یا محدود نماید ولی ایران هیچ انتفاع اقتصادی از توافق ها نداشته باشد، غرب در تلاش است که نهایتا اموال خودمان را به ما باز گرداند و با توجه به نیاز اروپا به بازگشت ایران به بازار جهانی نفت اجازه دهد که نفت را رسما صادر نماید، قطعا این امتیازات با توجه به تحولاتی که در منطقه پس از جنگ روسیه و اکراین صورت گرفته و موقعیت ایران بشدت ارتقا یافته است قابل قبول نمیباشد وحتما باید تضمین های کافی از طرف غربی دریافت گردد ولی توقعات باید منطقی و قابل قبول بوده و وزارت خارجه بتواند سرمایه اجتماعی نخبگان جامعه را با خود همراه نماید تا فشار بر روی تیم مذاکره کننده کاهش یابد.


در همین اثنا نشست روسای جمهور کشورهای حوزه خزر در عشق آباد را داشتیم که آقای رییسی شرکت نمود و مذاکرات خوبی با پوتین وسایر روسای جمهور داشت، در این نشست ارتقا حایگاه ایران در منطقه مشهود بود و برخورد گرم و صمیمی پوتین با آقای رییسی را میتوان در این چهارچوب تحلیل کرد( تضعیف موقعیت پوتین در جهان و منطقه و ارتقا موقعیت و جایگاه ایران در منطقه و جهان) من همیشه گفته ام که تبدیل تهدید( مثلا تحریم) به فرصت کاری سخت و طاقت فرسا میباشد ولی در زمانه تهدید و تحریم ممکن است فرصت هایی بوجود آید که اگر هوشمندانه رفتار کنیم میتوانیم بهره برداری کنیم.


در دیدار با رییس سازمان سرمایه گذاری کشور که از کارشناسان ارشد حوزه چین نیز میباشد سوال کردم که با توجه به اینکه در اثر جنگ روسیه و اکراین خط ریلی چین به اروپا که روزانه ۷۰ رام کالای چینی را از مسیر روسیه عازم اروپا میکرده و در چند ماه اخیر متوقف شده است آیا چین در صدد فعال کردن مسیر ریلی قزاقستان، ترکمنستان، ایران و ترکیه و یا مسیر کنار خزر ریلی نمیباشد پاسخ داد که طرف چینی دوماه است که پیگیر فعال کردن هر دو مسیر ریلی ترانزیتی ایران میباشد و آماده سرمایه گذاری ۴۰۰ میلیون دلاری برای تجهیز مرزهای ریلی کشور است ولی راه اهن در این زمینه همکاری و مشارکت لازم را بعمل نیاورده و هنوز توافق عملیاتی نشده است، امیدوارم با درایت مسئولین این قسمت از پروژه ” یک جاده یک کمربند” چین در ایران فعال و بستر فعال شدن “کریدور شرق وغرب” و”شمال وجنوب” فراهم گردد.

در این هفته به محض شروع مذاکره در قطر شاهد ریزش قیمت دلار و طلا در بازار بودیم و به قول یک کارشناس لاشه برجام تاثیرش بر اقتصاد بیش از عملکرد وزرا میباشد، متاسفانه پس از پایان گفتگوها و اعلام بی نتیجه بودن این دور گفتگوها شاهد افزایش قیمت دلار به محدوده ۳۲ هزار تومان بودیم.


از خبرهای خوب این هفته موافقت مجلس و دولت با تفکیک وزارت بازرگاتی از صمت بودیم که سالهاست پیگیر آن بودم و اعتقاد داشتم که بدون وزارت بازرگانی دیپلماسی تجاری کشور ناقص و ناکارامد میباشد و سیاست های غلط تجاری که در وزارت صمت به بهانه حمایت از تولید اتخاذ شده باعت نابودی شبکه تجاری کشور و نایاب شدن تاجر حرفه ای و خوشنام در کشور شده است، امیدوارم این وزارتخانه با نگاه تقویت تجارت خارجی و دیپلماسی تجاری شکل گیرد و سیاست های غلط قیمت گذاری و کنترل قیمت را در پیش نگیرد و این وزارتخانه مروج اقتصاد رقابتی باشد و در این راستا تلاش نماید، در این هفته چند مصاحبه با نشریات مختلف در حمایت از تفکیک وزارت بازرگانی داشتم و نقدهای منتقدین را پاسخ دادم. علی برکت الله
این هفته دادگاه تجدید نظر پرونده انتخابات اتاق یک حکم پر از ابهام و ایراد را اعلام نمود، از یکطرف شیوه نامه ای که انتخابات بر مبنای آن برگزار شده و کارتهای صادره بر مبنای آنرا ابطال نمود، ثانیا شاکیان را مستحق دریافت خسارت و هزینه دادرسی نمود، ثالثا آرا انتخاباتی فوق را ابطال نمود ولی با استناد به نظر شعبه ۲۱ دیوان ابطال انتخابات را در صلاحیت شورای عالی نظارت دانست، در حالیکه در چند مورد دیوان عالی کشور رسما خواستار رسیدگی شورای عالی نظارت به پرونده انتخاباتی چند شهرستان و رییس اتاق تهران شده است . ولی شورایعالی نظارت در این سالها اصلا تشکیل نشده و در این موارد تصمیم گیری ننموده است و لذا باید دیوان عالی کشور در این رابطه تجدید نظر و رسیدگی به دعاوی و شکایت از اتاق را تعیین تکلیف نماید، ضمنا انتخاباتی که آیین نامه عضویتش، کارتهای صادره و آرا انتخاباتیش باطل شده باشد مگر میتواند قانونی و مقبول باشد؟؟
شورای عالی نظارت موظف است که بطور جدی با توجه به حکم دیوان عالی کشور ورود کند و پرونده های بلاتکلیف انتخاب را به سرانجام برساند. انشالله
بعد از این مقدمه و پیشگفتار گزارشی از فعالیت ها و دیدارهای این هفته به عنوان گزارش کار تقدیم میکنم.


شنبه صبح برای شرکت در نشست بیمه سامان در رابطه با پروژه ارایه “شبه اعتبار اسنادی” ( SLC) عازم یوسف آباد شدم، این شرکت اقدام به تاسیس سامان للتامین در عراق نموده و درصدور بیمه نامه های مسافری فعال میباشد، اخیراً مجتبی سامی طرحی ارایه داده که با همکاری بیمه و استفاده از شبکه صرافی بتوان تضمین های لازم را به خریدار و فروشنده ارایه نمود تا با خیال راحت بتوانند کالا را مبادله و وجه آنرا دریافت وپرداخت نمایند.


در این نشست به تغییرات در ساختار تجارت جهانی اشاره کرده وخدماتی شدن تجارت و دیجیتالی شدن اقتصاد را گوشزد کردم و بر ضرورت عبور از شرایط فعلی معاملات تجاری با همسایگان ( اعتباری، تهاتری) تاکید کردم. امیدوارم این قبیل طرحها در این راستا گام بر دارد.
پس از جلسه متن روزنوشت را که توسط ادمین ویرایش و تنظیم شده بود بازخوانی کردم و نسبت به اصلاح چند پاراگراف اقدام کردم, مصاحبه ای با جهان صنعت درباره رقابت نفتی روسیه با ایران داشتم و عنوان نمودم که با وجود رسوخ اوره روسیه در بازار ترکیه با توجه به سهم اندک ترکیه از اوره ایران نگران بازار اوره نیستیم و حضور رسمی روسیه در بازار نفت چین تهدیدی برای بازار خاکستری ایران نمی باشد ولی قیمت های فروش نفت را تحت تاثیر قرار داده است.
امروز بعد از ظهر جلسه مفصلی با یکی از سازمانهای توسعه ای داشتم و درباره همکاری در زمینه های پروژه های تجاری نفتی مذاکره و توافق کردیم و درباره همکاری بلند مدت نیز برنامه ریزی کردیم.


با توجه به اعلام خبر مذاکره سه جانبه ایران، امریکا و تروییکای اروپایی، شب تا سحر در بحث داغ روم “ایران من” در کلاب هوس با موضوع ” شروع مذاکرات ایران وامریکا با موضوع برجام “حضور یافتم و تحلیل و نگاه خوشبینانه خود را بیان کردم و مواضع مخالفین برجام را نقد کردم.
یکشنبه صبح پس از مراجعه به اداره گذرنامه در دفتر میزبان نماینده یک شرکت بزرگ روسی بوده و درباره زمینه های همکاری در زمینه فراورده های نفتی و پتروشیمی تبادل نظر و گفتگو کرده و آمادگی خود و اتحادیه اپکس را برای عملیاتی نمودن پروژه ترانزیت وسواپ فراورده های روسیه بیان نمودم.
با توجه به اینکه تا این تاریخ هیچ فراورده ای از روسیه به شمال ایران وارد نشده است شناخت طرفین از ظرفیت های همکاری ناچیز میباشد و ضروریست که برای راه اندازی این پروزه هیاتی از اتحادیه عازم روسیه گردد.
عصر یکی از همکاران گروه مرات را ملاقات کردم، ایشان که سالها به علت زد و بند و ساخت و پاخت شبدوست مالامیری با مدیران بانک تجارت اموالش به چند برابر ارزش واقعی برای وامی که توسط آقای مالامیری به نام ایشان اخذ شده در وثیقه میباشد و ممنوع المعامله و ممنوع الخروج میباشد، پس از سالها دوندگی با ستاد تسهیل خراسان موافقت نموده که بدهی را ۶۰ ماهه پرداخت نماید تا محدودیت هایش لغو گردد، این هفته برای پرداخت مبلغ توافق شده به بانک تجارت مراجعه و آمادگی خود را برای پرداخت وجه اولیه اعلام نموده و خواستار دریافت چکهای صادره توسط مالامیری که نزد بانک بوده و وصول نشده است شده ولی بانک تجارت امتناع از تحویل چک ها کرده است، ایشان در این رابطه با مدیران بانک تجارت به مشاجره برخواسته و آنان را همدست مالامیری دانسته و تنش بالا می گیرد که نهایتا ایشان دچار سکته شده و به زمین میخورد، اورژانس ایشان را به بیمارستان خاتم الانبیا رسانده و درمان های اولیه صورت میگیرد ولی راضی کننده نبوده است ولذا ایشان با اصرار خودش و خانواده اورژانس را ترک می نماید و خود را به مطب یک دکتر سنتی رسانده و زالو درمانی می نماید، در این یک هفته لکنت زبان و افتادگی صورت ایشان کاملا بر طرف شده بود و هنوز تعادل کامل در راه رفتن ندارد ولی از زالو درمانی به شدت رضایت دارد . قول دادم برای حل مشکلاتش با بانک تجارت با تیم جدید مدیریتی این بانک ارتباط برقرار نمایم ، ایشان مدعی بود که شبدوست مالامیری که از رفقای حسن رعیت نیز بوده است با پاسپورت متفرقه به ایران رفت و آمد دارد و از طریق واگذاری اسناد خزانه بسیاری از املاکش را از وثیقه بانکها خارج نموده و بانکهای تجارت، ملی و صادرات دبی اراده ای برای پیگیری پرونده ایشان ندارند و روابط ویژه ایشان با قوه قضاییه نیز زبان زد عام وخاص میباشد، بطور مثال بازپرس پرونده شکایت ایشان بر علیه کلاهبرداری مالامیری را شامل مرور زمان کرده و به آن رسیدگی نکرده است، اگر چه این بازپرس تعلیق شده ولی حق ایشان تضییع شده و توان شکایت حقوقی را هم ندارد.


تمرین تیم فوتبال باشگاه کارافرینان با حضور حداکثری دوستان اخرین برنامه امروز بود که باشور ونشاط برگزار شد وبزودی بازی برگشت با تیم قلم ورزشی را برگزار خواهیم نمود.


دوشنبه از ساعت ۶ صبح پیگیر آماده شدن پاور پوینت برای نشست کمیسیون انرژی اتاق ایران با موضوع ” چالش ها وفرصت های صادراتی صنعت قیر کشور” بودم که با تلاش آقای رضا مجلل از همکاران خوب اتحادیه فراهم شد. نشست از ساعت ۸ صبح با حضور اعضا کمیسیون، نمایندگان پخش و پالایش، مرکز پژوهش های مجلس، انجمن قیر، شرکت پاسارگاد، سرکار خانم سعیدی و سایر علاقمندان برگزار کردید و بازار جهانی وداخلی قیر را تشریح کردم و اهمیت نقش ایران در بازار صد میلیونی قیر دنیا را تشریح کرده و سهم قیر ایران از صادرات جهانی را ۸ درصد اعلام نمودم و خواستار تحویل بیشتر وکیوم باتوم توسط وزارت نفت برای افزایش تولید قیر کشور به ۹ تا ده میلیون تن شدم.


پس از ارایه به سوالات حاضران پاسخ دادم و به پرسش خبرنگار نود اقتصادی در مورد شیوه همکاری با روسیه جهت مدیریت بازار فراورده ها پاسخ داده وامادگی اعضا اتحادیه را جهت خرید فراورده های روسیه از شمال بیان نمودم.
پس از جلسه به اتفاق آقای دکتر اسعدی در نشست با مدیران یک هلدینک بزرگ دارویی و ایمنی که علاقمند به تهاتر نفت با دارو و تجهیزات پزشکی میباشد شرکت کردیم و با توجه به اهمیت HSE ( بهداشت، ايمني ومخيط زيست) در صنایع پایین دستی نفت، کاز وپتروشیمی و تجربه این شرکت توافق کردیم که بزودی دوره هاي اموزشي ووزكشاب در اين رابطه داشته باشيم وبه شركت كنندگان نيز گواهينامه معتبر اعطا گردد،
پس از جلسه اقای اسعدی را به اتحادیه رسانده وعازم منزل شدم وبعد از ناهار کسری خواب کلاب هوس وتمرین فوتبال دیشب را با استراحت عصر گاهی جبران کردم.
غروب با دنیای اقتصاد وچند نشریه درباره چرایی واهمیت تشکیل وزارت بازرگانی گفتگو کردم.

روز سه شنبه را در اتحاديه گذراندم، ابتدا به سوالات ارسالي دنياي اقتصاد درباره چالش هاي صنعت قير پاسخ دادم و سپس در گفتكوي زنده با برنامه سراي اقتصاد به سوالات مجري درباره بازار جهاني نفت پاسخ دادم و دلايل خود را در مورد صعود مجدد قيمت نفت با وجود جو مثبت مذاكره برجامي ايران وامريكا بيان نمودم.
امروز گزارش هاي مربوط به قاچاق فراورده هاي نفتي را پيگيري كردم و تخلف چند شركت روغني مسلم ميباشد.
عصر نمايندگاني از معاونت بين الملل معاونت اول به اتحاديه آمدند تا درباره نقش و سهم معدن در اقتصاد ايران و عراق سوالات خود را مطرح نمايند، در حد توانم پاسخگو بودم و پتانسیل دولت مرکزی عراق در بخش معدن( بدون نفت وگاز) ناچیز دانستم واقلیم نیز که ظرفیت خوبی در این رابطه برخوردار میباشد به علت تصویب نشدن قانون معدن فعلا قابل بهره برداری نمیباشد.
امروز چون جلسه هیات مدیره نداشتیم فرصتی فراهم شد تا با مدیران اتحادیه درباره برنامه های کاری اتحادیه وپیگیری ابلاغ رویه سوخت تقطیری و دستورالعمل ماده ۴۵ قانون مبارزه با قاچاق تبادل نظر و همفکری نماییم وبا دونفر از دوستان سابق فرهنگی و مطبوعاتی درباره همکاری در بازار سوخت افغانستان گفتگو نمایم.


ساعت ۱۸ به اتفاق اقایان اسعدی و ابراهیمی عازم سازمان سرمایه گذاری خارجی شدیم و آقایان کریمی و معروف خانی نیز به ما ملحق شدند. جلسه کاری و آموزشی خوبی بود و رییس سازمان سرمایه گذاری خارجی در پاسخ به درخواست تخصیص ۵۰۰ میلیون دلار از خط فاینانس چین به اعضا اتحادیه اعلام نمود که این خط اعتباری هنوز نهایی نشده و با خطوط اعتباری قبلی که از محل سپرده های بانکی ایران صورت میگرفته متفاوت میباشد و به نوعی اعتبار فروشنده هست که به شرکتهای چینی داده خواهد شد تا در راستای پروژه ” یک جاده یک کمربند” سرمایه گذاری و مشارکت نمایند، در این رابطه ایشان خواستار مطالعه پروژه های سرمایه گذاری چین در پاکستان توسط اتحادیه و شناسایی شریک چینی برای اعضا اتحادیه شد تا این پروژه ها به نوعی در راستای پروژه اصلی چین ومکمل پروژه های پاکستان باشد.


این نشست حدود دوساعت به طول انجامید و اطلاعات بسیار خوبی بین دو طرف مبادله شد و فرصتی فراهم شد تا ظرفیت های اعضا اتحادیه تشریح گردد.
در سال ۸۹ که یک هیات عالیرتبه از بخش خصوصی ایران توسط اتحادیه به دعوت اتحادیه شیمیایی  و شهردار نیمبوی چین به این کشور اعزام شد و آقای فکری از طرف سفارت و من به اتفاق شهردار نیمبو و رییس اتحادیه صنایع شیمیایی چین از سخنرانان نشست بودیم و این سفر باعث آشنایی و ارتباط شرکت های پتروشیمی وشیمیایی ایران با چین شد، امیدوارم در دوره فعالیت جدید اتحادیه هیات هایی را به روسیه، پاکستان، چین، افغانستان، اقلیم کردستان و ترکیه اعزام نماییم تا برای اعضا بازار سازی وشبکه سازی نماییم.

اما چهارشنبه با انتشار خبر ناموفق بودن مذاکرات برجامی فضای کشور را مجددا متاثر نمود و شب گذشته نیز موضوع فوق سوژه کلاب هوس بود و اغلب رفتار و عملکرد باقری کنی را نقد نمودند ولی من در بحث مشارکت نکردم چون معتقدم ایران وامریکا چاره ای به جز توافق ندارند.


از ساعت ۱۰ صبح با هماهنگی اتحادیه نشستی با آقایان یلان و بیرانوند از امور بین الملل شرکت نفت داشتیم ولذا تمام شرکتهایی که سابقه ترانزیت وسواپ فراورده داشتند به نشست دعوت شدند، ابتدا من درباره ضرورت همکاری با روس ها در زمینه فراورده نقطه نظرات خود را بیان نمودم و به تجربه شروع سواپ در سالهای ۷۵ تا ۷۷ نفت کوره تحویلی به نیروگاههای خراسان با ریل از پالایشگاه سیدی اشاره کردم.
پس از آن آقای دکتر سازگار نژاد از کنسرسیوم پرشین انرژی تجربه سواپ فراورده از ترکمن باشی با شرکت نفت در شمال سخن گفت و لازمه شروع و تداوم این پروژه ثبات در سیاست ها و همکاری نزدیک شرکت پخش و پالایش دانست
آقای دکتر فیروزی رییس کمیسیون سواپ و بنکرینک اتحادیه از تجربه خود در ترانزیت فراورده آذربایجان و نخجوان به عراق و افغانستان سخن گفت و از بد قولی شرکت نفت در سالهای قبل در این رابطه گلایه نمود.
آقایان فخاری مدیر عامل صندوق توسعه صادرات و معروف خانی نیز تمایل و آمادگی خود را برای همکاری در این پروژه اعلام نمودند و خواستار شفاف شدن سیاست های امور بین الملل در این رابطه شدند.
امور بین الملل شرکت نفت خود را مامور سواپ گازوییل به میزان تقریبی صد هزار تن در ماه دانسته و ترانزیت را در حیطه ماموریت و وظایف خود نمی داند.
مقرر گردید که شرکت نفت نسبت به معرفی شرکتهایی که سابقه و تجربه در زمینه های فوق را دارند به طرف روسی اقدام نماید ، ضمنا آنالیز گازوییل و فی سواپ را اعلام نماید تا شرکتها اقدام نمایند.
پس از جلسه به دیدار دوست ۱۵ ساله ام دکتر بازرگانی در معاونت پارلمانی نفت رفتم که عملکردش در معاونت پارلمانی در سه دولت بی نظیر بوده و توانسته وزرا را در مجلس حمایت نماید، فشار کاری سالهای اخیر بر روان و تن ایشان اثر گذاشته و انگیزه ای برای ادامه همکاری ندارد ولی وزیر نفت علاقمند به استفاده از ظرفیت ایشان میباشد و هنوز با بازنشستگی ایشان موافقت نکرده است. متاسفانه در یکسال اخیر نیروهای ارزشی نفت تهمت و افتراهای ناروایی به دکتر بازرگانی زده اند ولی ایشان هیچوقت پاسخ نداده و خود را درگیر حاشیه ننموده است و گلایه ای هم از این دوستان ندارد.
از نفت راهی دفتر میرداماد شدم و روز پرکارم را با تمرین فوتبال باشگاه کارافرینان به پایان رساندم. فی امان الله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

درباره سید حمید حسینی
جدیدترین مصاحبه ها

صنعت پتروشیمی؛ جذاب ولی بی ثبات!

به گزارش سرویس نفت و پتروشیمی «جهان صنعت نیوز»، پتروشیمی ها سال سختی را پشت سر گذاشتند. از تحریم های خارجی گرفته ...

ادامه مطلب

سیدحمید حسینی: کسری بودجه دولت، متانول‌سازان را به زانو درآورده است

سیدحمید حسینی: کسری بودجه دولت، متانول‌سازان را به زانو درآورده است

انصاف نیوز: یک صادرکننده محصولات پتروشیمی، دلیل اصلی فشار بر تولیدکنندگان ایرانی متانول را کسری بودجه دولت دانست و خواستار ...

ادامه مطلب

سید حمید حسینی : آزاد شدن ۷ میلیارد دلار، خبری تبلیغاتی و غیر موثق بود

سید حمید حسینی : آزاد شدن ۷ میلیارد دلار، خبری تبلیغاتی و غیر موثق بود

سید حمید حسینی با اشاره به اینکه با افتضاحی که در حال حاضر ایجاد شده‌ و خبر ارسال تسلیحات به ...

ادامه مطلب

تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم!

تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم!

  سيد حميد حسيني در گفتگو با نفت‌خبر: تعلل يعنى نه از برجام خارج می‌شويم، نه توافق می‌کنیم! افت‌وخيز چند ماه اخير بازار ...

ادامه مطلب

۱۰ گام نفوذ در بازار همسایگان

۱۰ گام نفوذ در بازار همسایگان

دنیای اقتصاد : دیپلماسی اقتصادی ایران کار نمی کند. دلیل این موضوع در نشست انجمن دیپلماسی ایران بررسی شد. در ...

ادامه مطلب

آرشیو سالیانه
شبکه های اجتماعی